NICE GIRLS DON'T GET THE CORNER OFFICE
Iedere jonge vrouw, net beginnend aan haar carrière, onwetend en wellicht een tikkeltje naïef, je kent het wel. Non-stop doorwerken zonder pauze.. Je zorgen maken om wat anderen van je vinden.. Te veel uitleggen waarom je informatie nodig hebt.. Of je vrienden eerst beraden voordat je een beslissing durft te nemen.. Hoewel je je er misschien niet bewust van bent, saboteer je met dit meisjesgedrag je carrière. Promoties gaan aan je voorbij en je vernieuwende ideeën worden genegeerd. Lois P. Frankel onthult waarom sommige vrouwen vooruitgaan in hun carrière, terwijl andere stagneren. Ze legt 101 dilemma's en gewoonten uit die vrouwen in hun jeugd aanleren en die hen als volwassen vrouw saboteren. Dit boek geeft inzichten en helpt vrouwen om deze onbewuste gewoonten te elimineren.
My opinion
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Dit boek was een eye opener voor mij. Het is verbazingwekkend dat wij, jonge vrouwen, onszelf onbewust ondermijnen. En deze gewoonten komen vrijwel altijd door de invulling van je jeugd. De zaadjes die in je jeugd zijn gepland, blijven in jouw hele volwassen leven bloeien. Dit zullen genoeg prachtige en zeldzame bloemen zijn, maar hier zit ook onkruid tussen en wie weet zelfs wat distels en brandnetels. Kortom, zaadjes waarvan je niet bewust was dat deze waren gepland en waar je later in je carrière achter komt. Je komt jezelf tegen, zoals dat vaak wordt genoemd. Ik ben hier ongeveer drie jaar geleden achter gekomen. Ik was 24 jaar en ik werkte voor een multinational in Amsterdam. Ik stond, voor mijn gevoel, in de bloei van mijn carrière. Maar ik werd niet gezien. Ik werkte ontzettend hard, wilde alles goed doen en wilde vooral niemand teleurstellen. Ik leed aan het "nice girl syndrome" en ik was mij er totaal niet bewust van. Nice girls don't get the corner office liet mij schrikken, alsof ik in een meer sprong dat veel kouder was dan verwacht, maar ik kwam er verfrissender uit dan ooit. Lois F. Frankel laat je schrikken met de waarheid, maar geeft ook coachingstips om je bewust te worden van deze "nice girls" gewoonten en te vechten voor waar jij gelukkig van wordt.
Ik moet wel eerlijk zijn, ik vond het wel écht een typisch Amerikaans boek. Veel Amerikaanse corporate aannames die, vind ik, gelukkig in Nederland niet zo heftig aanwezig zijn. Er worden bijvoorbeeld tips gegeven als: ‘pas je volledige uiterlijk aan aan wat je denkt dat je werkomgeving van je verwacht’, 'zet geen snoeppot op je bureau', 'knip je haren kort, lang haar is voor meisjes' hmm ja.. deze tips passen niet bij het Nederlandse werkend leven anno 2022. Deze tips neem ik dan ook met een korreltje zout.
Wat heeft het boek voor mij gedaan?
Na het lezen van dit boek ben ik eens goed gaan nadenken. Ben ik gelukkig met de baan die ik nu heb? Kom ik tot mijn recht in deze functie? Word ik gewaardeerd? Ontvang ik wat ik vind wat ik verdien? Nou, het antwoord op al deze vragen was simpel: Nope. Tijd voor verandering!
Ik heb een life coach genomen en ik ben gaan nadenken over wat ik wil en waar ik gelukkig van wordt. Ik wilde weer terug de bouw in. Daar heb ik de diploma's voor en daar ligt mijn droom en mijn uitdaging. So i did!
Ik denk nog vaak aan het boek. Ik heb soms nog wel eens de behoefte om nog een hoofdstuk te lezen als ik tegen iets aanloop in mijn werk en dat doe ik dan ook. Dit boek is natuurlijk niet de waarheid. Laat dat duidelijk zijn. Maar ik heb er zeker wat handvatten uit kunnen halen om mijn werk beter te kunnen doen en om zelf gelukkiger te worden. Het "nice girls syndrome" heb ik soms nog wel eens last van, hoor. Dat leer je niet meteen af. But i'm working on it!
Reactie plaatsen
Reacties